Dit zijn de beste Fietswerkgevers van Brabant!
And the award goes to….’ Op 7 november mochten we samen met Ons Brabant Fietst de winnaars van de titel ‘Beste Fietswerkgever van Brabant’ verrassen. Deze werkgevers ontvingen de regionale award én maakten kans op de titel ‘Beste fietswerkgever van Nederland’. Gefeliciteerd Gooskens Hout, Tanis en Van Z naar A met jullie mooie prestatie!
De Brabantse jury was streng
Jolanda Smit-van Oijen en Birgitta Jansen zaten namens BMN in de jury. Samen met de fietscollega’s van Ons Brabant Fietst hadden zij de taak om uit de vele inzendingen drie keuzes te maken. “We hebben gekeken naar bedrijven en organisaties die op een andere manier aan fietsstimulering doen dan je gewend bent. Hierdoor hopen we bedrijven te inspireren. Zo zien werkgevers namelijk wat je naast een goede fietsenstalling en andere randvoorwaarden kunt doen om net dat stapje extra te zetten zodat je personeel vaker de fiets neemt. Ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn. We geven andere werkgevers voorbeelden en leverden bij de landelijke jury drie uitstekende kandidaten aan.”
Dit zijn de Brabantse winnaars
Na een provinciale nominatieronde beoordeelde een onafhankelijke jury de inzendingen. We reikten de awards op feestelijke wijze uit in drie categorieën:
Winnaar in de categorie ‘Werkgever tot 50 medewerkers’:
Van Z naar A re-integratie in Eindhoven
‘Naast prima faciliteiten en regelingen zetten ze een fietsstimuleringsapp in om de fietser nog een extra duwtje in de rug te geven.’
Van Z naar A re-integratie uit Eindhoven begrijpt natuurlijk dat het welzijn van de medewerkers bijzondere aandacht nodig heeft. Als je goed bent voor je personeel, dan heeft dit ook een positief effect op je klanten. Van Z naar A re-integratie ziet het bieden van goede fietsfaciliteiten en bijbehorende regelingen en voorzieningen daarom ook als onderdeel van hun beleid gericht op het verbeteren van welzijn voor de medewerkers. Alle faciliteiten zijn prima op orde, er is een mooie fietsenstalling, met omkleedruimte en douches. Er kan fiscaal vriendelijk een fiets worden aangeschaft, fietsers worden beloond met een kilometer vergoeding en er wordt een fietsstimuleringsapp ingezet om de fietser nog een extra duwtje in de rug te geven.
Winnaar in de categorie ‘Werkgever 50 – 200 medewerkers’:
Gooskens Hout in Hoogeloon
‘Alle medewerkers die in dienst komen, kunnen een elektrische fiets krijgen, inclusief het onderhoud en reparatiekosten.’
Gooskens Hout is een familiebedrijf uit de Kempen. Zij leveren rustiek en bewerkt vurenhout en zij doen dit al sinds 1863! Gooskens Hout viel meteen op tussen de andere genomineerden. Alle medewerkers die in dienst komen kunnen een elektrische fiets krijgen, inclusief het onderhoud en reparatiekosten. Geen goede fiets hebben is dus absoluut geen reden meer om niet naar het werk te fietsen. In het nieuwe pand in Hoogeloon is aandacht besteed aan de fietser: er is een mooie nieuwe, grote fietsenstalling met daarin kleedkamers. Regelmatig besteedt Gooskens Hout aandacht aan fietsen in hun interne krant ‘Houtsnippers’. De aandacht voor de fiets is gedreven vanuit vitaliteit en gezondheid. Dit staat hoog bij Gooskens Hout in het vaandel.
Winnaar in de categorie ‘Werkgever 200+ medewerkers’:
Tanis in Oosterhout
‘Tanis valt op vanwege hun fietscultuur en hoge inzet op vitaliteit. Alle faciliteiten zijn goed op orde, de medewerkers ontvangen een hogere kilometervergoeding voor fietsritten dan voor autoritten.’
Tanis is een fabrikant van machines om snoep mee te maken. Bij Tanis werken zo’n 300 mensen. Het bedrijf valt op vanwege hun fietscultuur en hoge inzet op vitaliteit van de medewerkers. Het familiebedrijf staat onder leiding van een fervent fietser, die goed voor zijn mensen wil zorgen. En goed voor je mensen zorgen, betekent dus ook het fietsen faciliteren. Niet alleen buiten op de weg, maar ook in de eigen sportschool. En zelfs in de vrije tijd, want er worden ook compleet verzorgde fietsweekenden georganiseerd voor al het personeel. Dat er een echte fietscultuur is, bleek in de nationale vitaliteitsweek: aan een oproep om tijdens deze week met de fiets naar het werk te komen, werd massaal gehoor gegeven. Alle faciliteiten zijn prima op orde, de medewerkers ontvangen een hogere kilometervergoeding voor het fietsritten van voor de autoritten en kunnen fiscaal vriendelijk een fiets aanschaffen.
Duwtje in de rug voor fietsers
Vaker de fiets pakken is gezond, goedkoop en goed voor het milieu. Toch komt één op de twee forenzen nog steeds met de auto naar hun werk, ook als ze op fietsbare afstand wonen. Werkgevers krijgen hun medewerkers wel op de fiets wanneer ze fietsen zo makkelijk, leuk en aantrekkelijk mogelijk maken. Denk aan het bieden van goede faciliteiten zoals een fijne fietsenstalling, aantrekkelijke financiële regelingen of een gratis e-bike van de zaak. Maar ook het motiveren van medewerkers door bijvoorbeeld mee te doen aan fietsacties of managers die het goede fietsvoorbeeld geven.
Dit zijn de Beste Fietswerkgevers van Nederland
Op 21 november viel eindelijk het verlossende woord. Uit alle regionale winnaars selecteerde een deskundige jury na rijp beraad de drie landelijke winnaars. Helaas zaten onze Brabantse winnaars hier niet bij, de concurrentie was te groot. Bijna 1.000 nominaties kwamen er dit jaar binnen!
Dit zijn de landelijke winnaars van de titel ‘Beste Fietswerkgever van Nederland’ in 2023:
Winnaar in de categorie ‘Werkgever tot 50 medewerkers’:
Little Rocket in Enschede
80% van onze medewerkers heeft een leasefiets. Tijdens ‘Fittober’ gaat elke medewerker aan de slag met zijn of haar persoonlijke gezondheidsdoelstellingen. Iedereen verzamelt dan zoveel mogelijk actieve minuten in ons Strava-account. Medewerkers fietsen met een omweg naar huis, zetten de ondersteuning uit op hun e-bike of komen op hun normale fiets om maar zoveel mogelijk actieve minuten te verzamelen.
Winnaar in de categorie ‘Werkgever 50 – 200 medewerkers’:
Geelen Counterflow in Haelen
We maken de fiets onderdeel van een groter geheel: duurzaam naar je werk reizen door te fietsen, te carpoolen, elektrisch te rijden. Je krijgt een kwartje per km (bruto). Dat leidt tot heel veel duurzaam gereden kilometers: 250.000 km per jaar waarvan er 100.000 fietskilometers zijn. Daarmee besparen we serieus veel uitstoot. Ook de renteloze lening die we geven voor de aanschaf van een fiets werkt heel goed, net als de aandacht die we vestigen op de afsluiting van de A73.
Winnaar in de categorie ‘Werkgever 200+ medewerkers’:
Universiteit van Amsterdam
We zien de fiets als symbool voor de duurzaamheidstransitie en geven ons duurzaamheids-dna door aan medewerkers, studenten én buurtbewoners. Onder andere met onze ‘Bike Kitchen’ die we een jaar geleden begonnen. Deze reparatieruimte in onze fietsenstalling is drie dagen per week open. Je kunt er tijdsloten reserveren en die zijn sinds de start volgeboekt. We telden al bijna 700 bezoekers!
>>> lees meer
Over Zo Werkt Het
Het landelijke mobiliteitsplatform Zo Werkt Het organiseert de verkiezing. Jaarlijks zoeken ze naar organisaties die uitblinken in duurzame en slimme mobiliteit. Als blijk van waardering en als inspiratie voor andere werkgevers zet Zo Werkt Het deze organisaties graag in het zonnetje. Zo Werkt Het is een initiatief van twaalf regionale mobiliteitsnetwerken en is mogelijk gemaakt door rijk en regionale overheden. De regionale netwerken helpen de werkgevers in hun regio al jaren om medewerkers flexibeler te laten werken en slimmer en duurzamer te laten reizen. Door samen te werken op landelijk niveau bereiken we nog meer werkgevers. In Brabant zijn Brabant Mobiliteitsnetwerk en Ons Brabant Fietst partner van Zo Werkt Het.
>>> lees meer