Na Paleiskwartier deelt ook Uden elektrische auto’s
In het Paleiskwartier ’s-Hertogenbosch is een uniek volledig elektrisch deelauto systeem ontstaan. De intensieve samenwerking vanuit het Brabant mobiliteitsnetwerk (bmn) heeft een duurzame doorontwikkeling mogelijk gemaakt. Marc Greatz, de manager van Paleiskwartier elektrisch, is inmiddels in meerdere steden actief met het opbouwen van e-deelautoparken. Zo is op maandag 25 september een programma met 14 elektrische deelauto’s in Uden van start gegaan.
Een opfrisser: wat is Paleiskwartier Elektrisch?
De Coöperatie Paleiskwartier Elektrisch komt voort uit de community Paleiskwartier van het bmn. Voortrekkers van het eerste uur zijn Brabant Water en Avans Hogeschool. Beide organisaties werken hard aan het circulair maken van hun totale bedrijfsvoering. Mobiliteit is hiervan een groot onderdeel. Zo rijdt Avans bijvoorbeeld meer dan 3 miljoen zakelijke kilometers per jaar. De elektrische deelauto is op de locatie Onderwijsboulevard Den Bosch niet meer weg te denken. Meer dan 400 medewerkers van meer dan 10 grote organisaties hebben via een account op de smartphone toegang tot de elektrische deelauto’s en rijden naar zakelijke afspraken en stageadressen zonder CO2 emissie.
Bereikbaarheid vergroten met een deelautopark
Het Paleiskwartier is een van de 13 Brabantse locaties die in het kader van Beter Benutten(ministerie I&M) speciale aandacht krijgen. Medewerkers en studenten worden aangemoedigd om het woon-werkverkeer met het OV en de fiets (e-bike) af te leggen. Als daarna een zakelijke reis gemaakt moet worden, is de trein de eerste keus. Als de bestemming niet efficiënt via het OV bereikbaar is, gebruikt men de elektrische deelauto.
Marc Graetz: “Elektrische Deelauto’s zijn de perfecte oplossing voor een multiprobleem: verkeersdrukte, kostenreductie, CO2 uitstoot, energietransitie.
Coöperaties in Den Bosch en Uden zijn voortrekkers
in dit proces.”
Elektrische deelauto’s in Uden
Marc Graetz heeft in Uden de oprichting van de Coöperatie Uden Duurzaam op Weg ondersteund. Op maandag 25 september is een programma met 14 elektrische deelauto’s van start gegaan. De ‘launching customers’ van deze coöperatie zijn de gemeente Uden, Area Wonen en sociale onderneming IBN. De medewerkers van deze organisaties rijden veel zakelijke ritten met de elektrische auto. Ook mogen ze (op eigen kosten) buiten kantoortijd de auto ook privé gebruiken. Het is de wens van het gemeentebestuur dat alle inwoners van Uden toegang krijgen tot de deelauto’s. Daarvoor is een groep inwoners vanaf nu betrokken bij een praktijktest. Het is de bedoeling vanaf 1 januari 2018 gefaseerd alle inwoners toegang te geven tot de deelauto’s.
Innovatief: toegang tot meerdere voertuigsoorten
In het programma zijn naast deelauto’s ook e-bikes toegevoegd aan het voertuigpark in Uden. De duurzame rijder kan vanuit één app meerdere soorten voertuigen reserveren. De behoefte van een mobilist verschuift van bezit naar gebruik. Marc Graetz noemt dit de kern van de mobiliteitstransitie: ‘Er hoeft op den duur alleen nog worden betaald voor de kilometers die een mobilist daadwerkelijk rijdt. Zelf investeren in een voertuig hoeft dan niet meer, een app op je smartphone geeft je toegang tot alle gewenste voertuigsoorten’.
Stichting Brabant Elektrisch werkt mee aan meerdere innovaties
De elektrische auto heeft een flinke accu aan boord die vanaf 2018 meer dan 300 rij-kilometers biedt. Weinig mensen rijden echter iedere dag 300 kilometer. Dit betekent dat een stukje van die accucapaciteit teruggeleverd kan worden aan de woningen en bedrijven waarbij de auto is geplaatst. Als die auto dan opgeladen wordt met hernieuwbare bronnen (wind en zon), ontstaat een ideale situatie. Stroom uit zonnepanelen wordt lokaal gehouden in de auto (en andere lokale opslag) en is beschikbaar voor zowel mobiliteit als voor gebouwen. Hiermee doorbreken we de CO2-cirkel van oliewinning ver weg, transport (zelf ook vervuilend) van olie over de wereld en toevoegen van megatonnen CO2 bij verbranding. Bekijk ook de infographic van de NOS over: Waarom jij straks écht niet meer zonder batterijen kunt.
Stichting Brabant Elektrisch
Marc Graetz werkt vanuit Stichting Brabant Elektrisch. Dit is een door de provincie Noord-Brabant aangemoedigd platform waar alle e-rijden initiatieven in de provincie ondersteuning kunnen vinden. De stichting is onderdeel van een not-for-profit samenwerkingsverband met als doel: dat elektrische mobiliteit een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie.
De Stichting Brabant Elektrisch biedt het praktische werkveld een project met onder andere Enexis, Elaad en Ecotap, waarin al een prototype van een dergelijke lokale energieproductie/ opslag/ gebruik werkend te zien is. Meer info gewenst over autodelen of slim laden? Stuur een mail naar Marc Graetz.