Ontspannen door weer en wind: fietsen naar het werk
Marc van den Berg (36) woont samen met zijn vriendin en zijn twee kinderen in Lith, en werkt als informatiearchitect bij de provincie Noord-Brabant. Elke dag gaat hij op de fiets naar zijn werk. Een hele andere situatie dan 5 jaar geleden. In dit interview licht hij zijn keuzes toe en geeft hij tips om duurzaam te reizen.
Een fiets voor elk weertype
Als Marc naar zijn werk gaat pakt hij zo vaak mogelijk de fiets. “Slecht weer houdt mij niet tegen,” vertelt hij. Dat komt doordat hij drie fietsen heeft: een voor elk weertype. “Bij slecht weer pak ik de Speed Pedelec. Dat is een fiets met kentekenplaat. Je kunt er wel veertig tot vijfenveertig kilometer per uur mee fietsen. Dat maakt mijn tocht ook plezierig in de regen en met harde tegenwind.” Toch heeft Marc de Speed Pedelec niet heel vaak nodig. De regenachtige dagen zijn maandelijks op één hand te tellen.
Drempel
Tot vijf jaar geleden pakte Marc altijd de auto. “Sinds ik kinderen heb is het lastiger om tijd vrij te maken om te sporten. Daarom probeer ik mijn tijd effectief in te zetten. Het fietsen is nu min of meer mijn workout geworden.” Ook maakt fietsen hem flexibel. “Je bent niet afhankelijk van vaste vertrektijden zoals bij het OV. Je bepaalt zelf wanneer je gaat,” zegt hij. “Daarnaast weet je precies hoe lang je erover doet. Met de auto is dat nog maar afwachten: soms doe je er een kwartier over, en als het tegenzit een half uur.”
De overstap van auto naar fiets ging niet zonder slag of stoot. “Het duurt even voordat fietsen een routine wordt. Dat is een drempel waar je overheen moet. Maar als je een paar weken op de fiets naar je werk komt zie je heel snel resultaat. In conditie, en in de portemonnee. Fietsen scheelt me zo’n €250 per maand. Dat maakt het ook leuk!”
“Met de fiets weet je precies hoe lang je erover doet, met
de auto is dat nog maar afwachten.”
Een ander mens
Bij Marc is fietsen echt een hobby geworden. Het helpt hem te ontspannen. “Ik ben een heel ander mens als ik met de fiets kom dan als ik met de auto ga. Ik kan veel meer aan en ben minder gestrest. Daarnaast wordt mijn hoofd helemaal leeg. Als ik na een drukke dag op de fiets stap, vergeet ik die drukte al voordat ik thuis ben. Dan heb ik alle tijd voor mijn kinderen die om mijn nek vliegen.”
De provincie maakt het Marc ook goed mogelijk om te fietsen. Verschillende faciliteiten maken het fietsen makkelijk. Er zijn douches en er is een grote overzichtelijke fietsenstalling. Daarnaast stelt de provincie via het vervoersplan €750 beschikbaar aan werknemers om een fiets aan te schaffen. Ook flexibele werktijden zijn voor fietsers vaak een uitkomst: “Bij heel mooi weer ga ik soms een half uurtje eerder naar huis om een extra rondje te fietsen,” zegt Marc. Zelf schafte hij ook een fiets aan van het vervoersplan.
Ook fietsen naar je werk? Tips van Marc
Wil je ook duurzaam naar je werk afreizen én werken aan je conditie? “Leen dan eens een elektrische fiets van iemand,” tipt Marc. “Fiets daar een week op naar je werk om erachter te komen of het wat voor jou is.” Fietsend naar het werk past niet bij iedereen. “Als je dertig kilometer van je werk woont, dan is een elektrische fiets misschien net te langzaam, maar bij vijf tot tien kilometer is een elektrische fiets net zo snel als een auto.”
Werkgevers zouden fietsen ook moeten stimuleren, vindt Marc. Dit kunnen ze doen door te investeren in goede faciliteiten, maar bijvoorbeeld ook door een keer per week een fiets beschikbaar te stellen aan werknemers. “Een fiets is een behoorlijke aanschaf. Daarom kan ik me voorstellen dat mensen die stap niet zomaar durven te zetten. Maar als je bij je werkgever een fiets kunt lenen dan kun je ontdekken of het bij je past. Dat maakt die stap net wat makkelijker,” vertelt hij. “En als je je bij aankomst op je werk dan ook nog op kunt frissen trekt dat vast een hoop werknemers over de streep!”
“Leen eens een elektrische fiets, en ontdek of het bij je past!”
2e ronde van de mobiliteitsgedragscampagne
Op 21 mei start de 2e ronde van de mobiliteitsgedragscampagne! Onder het mom van 1 dag in de week anders reizen wil de gemeente ‘s-Hertogenbosch het hoge autogebruik verlagen op en rondom de bedrijventerreinen Pettelaarpark, De Brand en De Herven.
Benieuwd hoe jij de file kunt vermijden? Ga dan naar de website van gemeente ’s-Hertogenbosch voor meer informatie over één dag anders reizen. Als werkgever kun je ook meedoen aan de campagne. Download de campagnemiddelen.