Corona springplank voor transitie naar duurzame mobiliteit?
Wat is de impact van corona op ons handelen en denken over duurzame mobiliteit? Wat verandert er in onze hoofden? En wat betekent dit voor de mobiliteitstransitie? Sander van der Eijk, communitymanager Duurzame Mobiliteit in ’s-Hertogenbosch, is ervan overtuigd: “Dit is het moment om door te pakken. Door de coronacrisis denken we inmiddels heel anders over woon-werkverkeer, winkelen, postbezorging en de inrichting van de openbare ruimte. Een ongekende kans voor duurzame verandering!”
Mobiliteit onder druk
Al ver voor de lockdown nam de druk op het Nederlandse mobiliteitssysteem toe. Dat heeft alles te maken met de klimaatcrisis. De uitstoot van broeikasgassen moet omlaag. En niet vandaag, maar gisteren. Ook de overheid vraagt – met onder andere het klimaatakkoord en de stikstofnormen – gemeentes, burgers, bedrijven en maatschappelijke partijen om mee te werken aan het verschonen van onze mobiliteit. “Hiervoor is een duurzaamheidstransitie nodig,” betoogt Sander. “Een grootschalige verandering waardoor het gehele systeem duurzaam en eerlijker wordt.”
Opbouwen betekent ook ombouwen en afbreken
We weten uit onderzoek dat maatschappelijke verandering een complex samenspel is van vele partijen en individuen. “Verandering op deze schaal dwing je niet ‘top-down’ af,” vertelt gedragsonderzoeker Sophie Buchel (werkzaam bij DRIFT). “Het wordt aangespoord door (sociale) innovatie vanuit de samenleving; bijvoorbeeld door burgers en ondernemers.” In het mobiliteitssysteem zien we de opkomst van duurzame alternatieven zoals elektrische voertuigen, deelmobiliteit, een nieuwe fietsgolf en thuiswerken. Maar voor een transitie moeten we niet alleen een alternatief, nieuw systeem opbouwen, het bestaande systeem moeten we ook ombouwen en afbreken. Daarvan was tot voor kort nog weinig sprake.
Workshop ‘transitiedynamiek’
Het afgelopen jaar is ons ‘oude’ mobiliteitssysteem geforceerd afgebroken. En daarmee is volgens Sander de springplank klaargezet voor een serieuze overgang naar duurzame en eerlijke mobiliteit. Om de sprong in te zetten, organiseerde hij eind maart een workshop ‘transitiedynamiek’ voor de community Duurzame Mobiliteit. Onder leiding van Sophie Buchel spraken ze over de uitdagingen en kansen. Eens te meer werd duidelijk: de mobiliteitstransitie is complex en gaat niet vanzelf. “Maar als we de sprong willen maken, dan is nu het moment.”
Benieuwd naar het verslag van de workshop?
Community Duurzame Mobiliteit
Binnen de community Duurzame Mobiliteit zitten zo’n 35 partijen aan tafel. Van aanbieders als Swapfiets en Buurauto tot gemeente en provincie. Van de fietsersbond tot ondernemers in de binnenstad. Het gezamenlijke doel van deze diverse club? Het versnellen van de komst én het gebruik van duurzame vormen van mobiliteit in ’s-Hertogenbosch en omstreken. Vind jij duurzaamheid ook belangrijk? Sluit je aan bij de community! Neem vrijblijvend contact op met Sander voor meer informatie.