Gemeente Meierijstad stimuleert duurzaam reizen
De gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel en de sociale dienst Optimisd gingen samen verder in de fusiegemeente Meierijstad. Als gevolg van deze fusie verdubbelde het aantal medewerkers in het stadhuis van Veghel. Om parkeeroverlast voor bewoners, bezoekers, werknemers en ondernemers in Veghel-centrum te voorkomen en ambities op het gebied van duurzaamheid waar te maken, stelde Meierijstad een nieuw bedrijfsvervoerplan op. In het nieuwe plan wilde ze duurzaam reizen stimuleren en het autogebruik ontmoedigen.
Betrekken medewerkers
Medewerkers van diverse disciplines zaten in de werkgroep. Om ideeën op te doen organiseerde de werkgroep een bijeenkomst voor geïnteresseerde medewerkers en werden de medewerkers gevraagd om een enquête in te vullen. Ook maakte de werkgroep gebruik van ambassadeurs. Met deze aanpak creëerde de gemeente draagvlak in de organisatie.
Nieuwe fietsenstalling
Er werd een nieuwe fietsenstalling gebouwd, de douches en kleedruimten zijn uitgebreid en de kluisjes zijn voorzien van elektra. Het nieuwe bedrijfsvervoerplan bevat verschillende maatregelen die het reizen met het OV en de fiets stimuleren zoals:
* Voor dienstreizen kunnen de medewerkers gebruik maken van elektrische fietsen, de NS businesscard en Greenwheels.
* Reizen met het OV is gratis voor het woon-werkverkeer
* Beperkt verstrekken van parkeervergunningen
* Informeren van bezoekers over de bereikbaarheid per bus, fiets en auto
Communicatie met medewerkers
De reacties van de medewerkers op het nieuwe plan waren overwegend positief. De medewerkers ondervonden voor de fusie zelf al hinder van de parkeerdruk, het nieuwe vervoersplan bestond uit een uitgebreid pakket van maatregelen en als medewerker werd er weinig van je afgenomen. Zodra het plan compleet was, kregen medewerkers hulp van het werkgeversplatform Ons Brabant Fietst. Het werkgeversplatform deelde goede voorbeelden en mooie ervaringen.
Tips:
* Een goed moment om voor een nieuw bedrijfsvervoerplan is wanneer je een duidelijke aanleiding hebt, zoals in ons geval de fusie en parkeerproblematiek.
* Zorg voor draagvlak, communiceer veel, organiseer een brainstormbijeenkomst en informeer medewerkers over resultaten.
* Blijf duurzaam reizen stimuleren. Speel direct in op zaken die zich voordoen en houdt het levendig door acties zoals een fietswedstrijd in de week van de gezondheid. In ons geval is hiervoor een “Pop-up” bedrijfsvervoerplan opgericht. Dit is een werkgroep, bestaande uit collega’s van personeelszaken, bode, verkeer, duurzaamheid en een leidinggevende ondersteund door de themadirecteur.
Meer weten over fietsstimulering? Ga naar werkgeversplatform Ons Brabant Fietst of neem contact op met een van onze communitymanagers