De mobiliteitsmaatregelen van Amphia
In de community Claudius Prinsenlaan van het Brabant mobiliteitsnetwerk werkt het Bredase ziekenhuis Amphia aan verschillende duurzame maatregelen die beweging stimuleren. Dit alles vanuit de strategische koers voor de komende jaren: Amphia, Samen Gezonder. Daarnaast is Amphia met deze mobiliteitsmaatregelen voorbereid op de samenvoeging van de twee ziekenhuislocaties.
Toegepaste maatregelen van Amphia
Amphia heeft tot nu toe onderstaande maatregelen uitgevoerd met de subsidie van Beter Benutten:
Fietsstimulering
- Het ziekenhuis heeft samen met andere leden van de bmn-community een e-bike pool opgezet
- B-riders company met meer dan 100 deelnemers
- Werkkostenregeling aankoop voor ’gewone’fietsen en E-bike. In de toekomst misschien extra batterij voor E-bike in de werkkostenregeling
- Sinds een maand kent de locatie op de Molengracht in Breda een nieuwe fietsenstalling met 750 fietsparkeerplaatsen. Deze is ontworpen in overleg met de Ondernemersraad van het ziekenhuis. In de fietsenstalling vind je:
- Oplaadpunten e-bikes
- Fietsreparatieplaats
- Aparte sectie voor krat/bak/brom/normale fietsen en e-bikes
- Goede verlichting
- Veiligheid door camerabewaking
- Afgesloten hekken, alleen met pas te openen
Stimulering van het openbaar vervoer
- HOV-traject (hoogwaardig openbaar vervoer) waardoor het ziekenhuis goed bereikbaar is met de bus
- Tijdelijk ov-loket in het ziekenhuis om mensen wegwijs te maken in het openbaar vervoer
Verminderen of verduurzamen autogebruik
- Oplaadpunten elektrische auto’s in parkeergarage
- Betaald parkeren medewerkers
Nieuw: bredere bezoektijden
Bovenstaande maatregelen zijn al gerealiseerd, maar Amphia blijft bezig met verbeteringen. Zo is de parkeerdruk rondom de bezoekuren erg hoog, zelfs met de nieuwe parkeergarage (die vooruitlopend met de samenvoeging van de locaties is gebouwd). Daarom worden vanaf begin juni de bezoektijden verruimd. Los van dat deze verruiming een positief effect heeft op de piekbelasting van de parkeergarage, past de maatregel ook goed bij de ontwikkelingen in de zorg. Eén zo’n ontwikkeling is dat de mantelzorger een grotere rol krijgt in het in het zorgtraject van een patiënt en daarvoor ook vaker en langer aanwezig moet zijn. In plaats van korte bezoektijden in de middag en avond, mogen bezoekers vanaf juni daarom van 11:00 tot 20:00 uur langskomen (enkele afdelingen uitgezonderd). Zodra eind 2019 de nieuwbouw in gebruik wordt genomen, zullen helemaal geen bezoektijden meer gelden en zijn familie en vrienden altijd welkom.
Meer weten?
Neem contact op met de Onno de Vries, communitymanager van de bmn-community Claudius Prinsenlaan, via onno@brabantmobiliteitsnetwerk.nl.